Βενεζουέλα: Το νέο κακότεχνο πραξικόπημα κατέρρευσε – Ενημέρωση και η τοποθέτηση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης

ΏΡΑ: 21.00 – Ο αυτοανακηρυγμένος «Προσωρινός πρόεδρος» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, κάνει απόπειρα να επιβάλει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, την «Επιχείρηση Ελευθερία» όπως ονομάζει της τελική φάση του σχεδίου του να ανατρέψει τον Μαδούρο. Στο σχέδιό του προσχώρησε ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος ελευθερώθηκε σήμερα το πρωί από μια μικρή ομάδα αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού από τον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί.

[Source]

Μαζί με μια μικρή στρατιωτική δύναμη προσπάθησαν να καταλάβουν την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα» στο ανατολικό Καράκας. Από εκεί, έκαναν μια έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να τους στηρίξουν στην απόπειρα να ανατραπεί η κυβέρνηση του Μαδούρο. Πυροβολισμοί ακούστηκαν έξω από την βάση. Φαίνεται ότι ήταν ανταλλαγή πυρών μεταξύ των υποστηρικτών του πραξικοπήματος και πιστών στην κυβέρνηση στρατιωτών.

Φαίνεται ότι κάποιοι μπορεί να ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Γκουαϊδό και βγαίνουν στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, παρότι ακόμα η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Οι τελευταίες αναφορές, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για πλήθος πολιτών που μπήκε στην αεροπορική βάση «Λα Καρλότα».
Έχοντας αποτύχει νωρίτερα στις αρχές του έτους, η δεξιά αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί απελπισμένα να ξανακερδίσει την πρωτοβουλία. «Τώρα ή ποτέ», όπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ένας από τους στρατιώτες του Γκουαϊδό.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, Ντισμπάντο Καμπέλο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, κάλεσε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης και τις μπολιβαριανές πολιτοφυλακές να έρθουν στο Προεδρικό Μέγαρο, γνωστό και ως «Μιραφλόρες», όπου ο Μαδούρο, αφότου συναντήθηκε με τους αρχηγούς του στρατού, δήλωσε ότι του εξέφρασαν την «ολοκληρωτική τους αφοσίωση στο λαό, το Σύνταγμα και την πατρίδα».

Το αν θα πετύχει η όχι το πραξικόπημα θα φανεί τις επόμενες ώρες. Αλλά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του σε αυτό. Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζων Μπόλτον, έγραψε στο tweeter: «Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να προστατέψουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζυέλας. Πρέπει να στηρίξουν την Εθνοσυνέλευση και τους νόμιμους θεσμούς ενάντια στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το λαό της Βενεζουέλας». Και ο Λουίς Αλμάγκρο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του στο πραξικόπημα.

Είναι ξεκάθαρο από αυτά τα γεγονότα, ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις της αμερικανικής ηπείρου και ότι δεν θα παρατήσει εύκολα την απόπειρά της να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Επίσης φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με μέτρα κατευνασμού. Αντίθετα, ο Γκουαϊδό θα έπρεπε ήδη να έχει συλληφθεί από την προηγούμενη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως τονίζαμε τότε.

Η αντιπολίτευση, καθοδηγούμενη από τον Γκουαϊδό και τον Λόπεζ, ελπίζει ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα θα της επιτρέψει να αποκτήσει τη μαζική υποστήριξη που χρειάζεται για να πετύχει τα σχέδιά της. Κανένας συμβιβασμός με αυτά τα αντιδραστικά, δεξιά στοιχεία δεν είναι δυνατός. Είτε η κυβέρνηση Μαδούρο θα ολοκληρώσει αυτό που η Μπολιβαριανή επανάσταση ξεκίνησε υπό τον Ούγκο Τσάβες, απαλλοτριώνοντας την ιδιοκτησία των βασικών εταιρειών εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μαζί με εκείνη των μεγάλων γαιοκτημόνων, θέτοντάς τες υπό τον έλεγχο των επαναστατικών μαζών ή θα αφήσουν τα πράγματα ως έχουν, διευκολύνοντας έτσι την επικράτηση των δεξιών πραξικοπηματιών συνωμοτών. Αν αυτοί οι άνθρωποι έρθουν στην εξουσία, θα καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Όλες οι δυνάμεις της επανάστασης πρέπει να κινητοποιηθούν για να σταματήσουν αυτό το πραξικόπημα. Ιμπεριαλιστές, κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα! Οι μάζες πρέπει να ολοκληρώσουν την επανάσταση τώρα ή θα υποκύψουν στη μαύρη αντίδραση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

ΏΡΑ : 23.30 – ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ!

Παρά τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της αντεπανάστασης το σημερινό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα κατέρρευσε! Ο Λεονάρντο Λόπεζ κατέφυγε στην χιλιανή πρεσβεία. Εικοσιπέντε στρατιώτες που υποστήριξαν το πραξικόπημα κατέφυγαν στην βραζιλιάνικη πρεσβεία. Ο
Γκουαϊδό έχει επίσης, τραπεί σε φυγή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, δείχνοντας την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα.

Η ημέρα όμως άφησε μερικά αναπάντητα ερωτήματα.

Αυτό ήταν ένα εντελώς κακότεχνο πραξικόπημα. Το πραξικόπημα δεν έλεγξε ούτε μία μονάδα ή στρατιωτική βάση, δεν είχε υποστήριξη από κανένα επιτελείο αξιωματικών, κανένας τηλεοπτικός σταθμός ή ραδιόφωνο δεν καταλήφθηκε. Οπότε γιατί το αποτόλμησαν;

Μήπως περίμεναν κάποια υποστήριξη που δεν ήρθε; Πίστεψαν τα ίδια τα ψέμματα τους για κάποια μαζική υποστήριξη του πληθυσμού και του στρατού που υποτίθεται ότι θα πυροδοτούταν από την σπίθα της δικής τους δράσης; Ήταν όλο αυτό αποτέλεσμα της απόλυτης απελπισίας τους;

Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει δράσει με έναν πολύ αναποφάσιστο τρόπο. Δεν είδαμε τηλεοπτική δήλωση του Μαδούρο, δεν κινητοποιήθηκε ο στρατός για να συντρίψει το πραξικόπημα, δεν είδαμε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη μαζική συγκέντρωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Μήπως δεν γνώριζαν μέχρι που θα φτάσει η συνωμοσία; Μήπως υπολόγιζαν ότι ο στρατός δεν θα ήθελε να τους υποστηρίξει ενάντια στο πραξικόπημα;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πραξικόπημα είχε την υποστήριξη από διάφορες μονάδες, αλλά διεξήχθη με έναν πρόωρο τρόπο, καθώς, λένε, είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει κάπως τα σημερινά γεγονότα και αποτελεί μια προειδοποίηση για το μέλλον!

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) και το τμήμα της στη Βενεζουέλα που εκδίδει την εφημερίδα Lucha de Clases (Πάλη των Τάξεων) είχαν υποστηρίξει από τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο Γκουαϊδό θα έπρεπε να συλληφθεί, ότι η αντεπαναστατική Εθνοσυνέλευση θα έπρεπε να έχει διαλυθεί και ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πολύ σκληρά μέτρα ενάντια στους πραξικοπηματίες συνωμότες. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.

Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT), ιστοσελίδα www.marxist.com

Μετάφραση για την «Ε»: Σταμάτης Καραγιαννόπουλος